Langfredag

Jesus dør på korset

Langfredag bliver Jesus korsfæstet. Oprindeligt var det skik at lade kirkene være aflåste, og der var påbudt streng faste. Gudstjenesten har mange steder en særlig udformning, og betragtes af mange som den "mest hellige" af alle helligdage. Da Langfredag er en sorgens dag, har dette givet sig udtryk ikke alene i kirken, men i hele samfundet. Der flages på halv stang, ligesom al handels- og forlystelsesliv traditionelt har været lukket.

Langfredag er årets mest stille og sorgfulde helligdag. Dagen er lang, fordi vi mindes Jesu henrettelse på Golgatha. Langfredagsgudstjenesten er sjældent det store tilløbsstykke. Nogle synes den er uudholdelig på grund af sin kredsen om lidelsen. Andre kommer, fordi den netop for dem taler stærkt om kærligheden, der ikke søger sit eget, men giver sig selv for andre.

Kilde: "Kirkegang for begyndere, Roskilde stift"