Om kirkerne / Stenlille kirke og Sct. Laurentius

Stenlille kirke og Sct. Laurentius

Stenlille kirke er indviet til den katolske helgen Sct. Laurentius. I middelalderen blev han en populær værnehelgen i mange danske kirker, og optræder ofte på kalkmalerier. I Stenlille er der ikke fundet kalkmalerier med Laurentius, men en træfigur er placeret i en vinduesniche.
Næst efter apostelene regnedes Sct. Laurentius for Roms vigtigste helgen. Domkirken i Lund var indviet til Sct. Laurentius og Vor Frue (Jomfru Maria) før 1085 og i de følgende århundreder blev han populær værnehelgen i mange danske kirker, og han ses tit på altre og kalkmalerier fra middelalderen.

Laurentius endte sine dage som martyr ved at blive stegt levende på en rist. Han skulle have været født i Aragonien og død som martyr i Rom år 258. Sammen med en anden helgen Skt. Vincens skulle han havde været i paven Sixtus II.s tjeneste. Af denne var han sat til at vogte kirkens skatte. Men da kejseren krævede dem udleveret mødte han i stedet op med en skare fattige og syge. Det blev kejseren meget fortørnet over, og krævede Laurentius stegt.

Sct. Laurentius er let genkendelig med sin rist.
I den tidligere Stenlille Kommunes byvåben indgir risten som fremtrædende symbol.

Kilde: Niels-Knud Liebgott, Hellige mænd og kvinder. Wormianum 1982.