Et kirkebryllup er både vielse og velsignelse af et par. Ved brylluppet siger I ja til at leve sammen som ægtepar og til at elske og ære hinanden. Et kirkebryllup er juridisk gyldigt på samme måde som en vielse på rådhuset. Men et bryllup i kirken foregår som en gudstjeneste med bønner, salmer, bibellæsninger, en vielsestale og velsignelsen. Et kirkebryllup handler altså også om kristen tro, håb og kærlighed.
Dato og tidspunkt for vielsen aftales med præsten.
Herefter henvender man sig til folkeregisteret i bopælskommunen for at få udstedt en prøvelsesattest. Denne afleveres til præsten sammen med dåbsattester og evt. skilsmissepapirer.
Samtale
Der holdes et møde med præsten, hvor forløbet gennemgås, der vælges salmer, og det oplyses navn og adresser på to vidner til vielsen. Pyntning af kirken aftales med kirkens graver.
Velsignelse af borgerligt indgået ægteskab
Et allerede indgået borgerligt ægteskab - en vielse på rådhuset eller lignende - kan blive velsignet i kirken efter et ritual, der på de fleste punkter ligner det kirkelige vielsesritual. Dato og tidspunkt en sådan velsignelshandling aftales med præsten, der i så fald blot skal have en kopi af jeres vielsesattest. Pyntning af kirken aftales med kirkens graver.